top of page
Search

KATONAH JOOGAN TAIKAAVaikka tämä harjoitus on vasta löytämässä vakaata jalansijaa joogan maailmassa niin olet ehkä jo kuullut Katonah joogasta ja nähnyt apuvälineiden täyttämiä kuvia erikoisista asennoista tai videopätkiä tunneista missä useampi oppilas on mukana avustamassa toisiaan.

Minulta kysytäänkin usein että “mitä on Katonah jooga?” ja vastaus on aina yhtä haastavaa muotoilla sillä kyseessä on harjoitus mikä jokaisen pitäisi itse kokea. Avaan nyt kuitenkin hieman tämän nerokkaan joogasuuntauksen monimuotoisuutta parhaani mukaan ja omasta näkökulmastani.Katonah jooga 101


Harjoituksen on kehittänyt Nevine Michaan joka on kehittänyt, muovannut ja muokannut Katonah yogaa jo yli 45 vuoden ajan.


Tiivistettynä kyseessä on harjoitus mikä yhdistää klassisen Hathan, taolaisen filosofian, kehon pyhän geometrian, mytologian, metaforat, ja rusetiksi kauniin paketin ympärille kääriytyy mielikuvitus!


Monimuotoinen (ja tietysti opettajasta riippuvainen) teoria ja mielikuvat täyttävät harjoituksen sillä ajatus on että ilman tietoa ja ymmärrystä harjoitus on lättänä (flat).


KEHO:


Kehon osuus nähdään harjoituksessa suurempana kokonaisuutena kuin vain asana. Keho on kulkuvälineemme tässä maailmassa, se on talo, koti missä elämme ja missä elämä tapahtuu. Se on koti mielelle, sielulle ja hengitykselle.

On kaikki kaikessa oppia elämään omassa kodissa, ymmärtäen missä vietämme aikamme ja mitkä on ne osat mihin emme ole osanneet tai halunneet mennä. Jokaisen tehtävä on siivota omat sotkunsa ja tehdä ilolle tilaa. Hyvinvoivassa kehossa on ilo elää!

Asanaa ei ohjata tunteella vaan työkaluja apuja käyttäen. Kehoa opetellaan mittaamaan käyttäen sen omaa viisautta ja mittasuhteita sekä käyttäen erilaisia (mieli)kuvia karttana. On tärkeää löytää tiensä takaisin keskelle!

Haastetta harjoitukseen tuo oma lihasmuisti, se tuttu ja turvallinen, automaattinen tapamme tehdä. On universaali ideaali mikä on usein eri kuin henkilökohtainen ideaalimme.MIELI:


Mieli on melikuvitus ja sen käyttäminen keho-mieli-hengitys yhteyden luomisessa. Mielen tehtävä on ymmärtää ja käsitellä teoriaa, antaa meille syitä tehdä harjoitusta ja kertoa meille mitä tehdään ja miksi.

Oman mielen käyttäminen omaksi eduksi. Nevine aina sanoo: Joogit tietää ettei harjoitus ole kehoa varten, kehot on suunniteltu hajoamaan. Jooga on mielelle ja mielen hyvinvoinnille. On kamala asia menettää mielensä.


HENGITYS:


Pranayama (eli hengitys-)harjoitukset on monesti merkittävä osa harjoitusta. Hengityksellä löydämme paikat missä hengitys salpaantuu ja missä energia ei pääse virtaamaan läpi. Joogassa käytettävä merihengitys huuhtelee kehoa ja opettaa miten pelkästään hengityksellä voit jäähdyttää kehon kun on liian kuuma, miten lämmität kehon kun on liian kylmä, miten energisoit itsesi kun olo on flegmaattinen ja miten rauhoitat itsesi kun olo on levoton.Asana on harjoitus missä rakennamme kestävän kupin, kupin mikä ei vuoda. Hengityksellä täytämme kupin. Meditaatiossa juomme kupista.FILL YOUR OWN CUP FIRST!

783 views0 comments

תגובות


bottom of page